Sigaretten in tien jaar twee keer zo duur

Sigarettenrokers waren afgelopen april meer dan dubbel zo veel kwijt aan een pakje sigaretten dan tien jaar eerder. Dat komt vooral door verhogingen van de accijns en de btw. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Zonder de belastingverhogingen zouden sigaretten 28 procent duurder zijn geweest dan tien jaar eerder. De inflatie over deze periode bedroeg twintig procent.

Driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat inmiddels uit belastingen. Van een pakje van negentien sigaretten dat zes euro kost, is de prijs zonder belastingen 1,58 euro.

Antirokersvereniging Stivoro constateerde eerder op donderdag in Spits dat de verhoging van de prijzen voor sigaretten de afgelopen jaren weinig effect hebben gehad op het aantal rokers. Dat komt doordat er steeds met kleine stapjes wordt verhoogd. “Op zich is prijsverhoging wel de meest effectieve maatregel die je kunt nemen”, zei directeur Dewi Segaar. “Maar dan moet er wel in één keer minstens tien procent bovenop, anders heeft het nauwelijks effect.”

 

  • 30-05-2013