•  

Informatie

Elektrische sigaretten

Het roken van elektrische sigaretten is voor rokers een minder schadelijk alternatief om de behoefte van nicotine te voorzien. In tegenstelling tot bij het roken van normale sigaretten krijgt u buiten de nicotine geen andere schadelijk stoffen binnen.

Let op! Onze producten zijn niet geschikt voor personen onder de 18 jaar, zwangere of borstvoedende vrouwen, personen met hart en/of vaatziekten en personen die allergisch en/of gevoelig zijn voor nicotinehoudende producten. Bij twijfel raadpleeg altijd eerst uw huisarts. Liquids en/of gevulde elektrische sigaretten dienen uit de buurt gehouden te worden van kinderen en huisdieren. Elektrisch roken is een alternatief voor het roken van tabak.

Hoe werkt een elektrische sigaret?

Een elektrische sigaret bestaat uit een batterij, een vloeistof tankje en een verdamper (atomizer). De atomizer bestaat in de meeste gevallen uit een lontje (wick) met daar omheen een gloeidraadje gewikkeld. Het lontje neemt de vloeistof uit het tankje op. Als op het knopje van de batterij gedrukt wordt dan wordt het gloeidraadje verhit. Hierdoor verdampt de vloeistof en kan deze worden geïnhaleerd.

Elektronisch roken en gezondheid

In vergelijking met het roken van tabakssigaretten kan elektronisch roken volgens het RIVM als 95% minder schadelijk worden beschouwd. Maar wat houdt elektrisch roken nu precies in. En bij welke aspecten van het e-roken dien je stil te staan? Hoe elektronisch roken zich verhoudt ten opzichte van de traditionele manier van roken in het kader van gezondheid, gaat het nu volgende artikel.

Waarom elektronisch roken of liever gezegd dampen?

 

Rokers die verslaafd zijn aan het roken van de ouderwetse sigaret met tabak, maar die dolgraag zouden willen stoppen vanwege de schadelijke gevolgen is elektrisch roken een prima alternatief om op over te stappen. Vroeger had je diverse methodes om te stoppen met roken, zoals:

• Abrupt stoppen
• Nicotinepleisters
• Nicotinekauwgom
• Acupunctuur
• Hypnotherapie

Fervente rokers zijn wellicht met een van deze methodes reeds in aanraking geweest, maar roken nu nog steeds. Sinds de komst van de e-sigaret die de laatste jaren enorm in kwaliteit vooruit is gegaan, is dit waarachtig een heel goed middel om in te zetten in de strijd tegen het ‘gewone’ roken. Het e-roken maakt iedereen op zijn minst een stuk gezonder. Dit komt omdat er geen sprake is van verbranding, maar van waterdamp die geïnhaleerd wordt. Schadelijke stoffen, zoals teer en verbrandingsgassen worden je bespaard. Om misverstanden te voorkomen, pleiten wij er niet voor om met elektronisch roken te beginnen, maar voor mensen die al met roken van tabakssigaretten begonnen zijn en van de nadelige gevolgen van het inhaleren daarvan verlost willen worden, is elektrisch roken in één woord een fantastische oplossing.

Voordelen van elektronisch roken

Voordat we uiteenzetten welke voordelen het e-roken oplevert, is het wellicht beter om eerst het systeem te doorgronden. Wanneer je een teug neemt van een elektronische sigaret wordt een bepaalde vloeistof opgewarmd. Deze vloeistof, e-liquid genoemd, verdampt. Het is deze damp die je inhaleert en uitademt. Gewoon waterdamp die niet stinkt en dus aanzienlijk minder schade aan je gezondheid toebrengt. Er vindt op geen enkele wijze verbranding plaats en het enige dat je inademt is de waterdamp van de e-liquid. De voordelen die je aan het e-roken overhoudt zijn talrijk, zoals:

• Het 95% minder schadelijk
• Het is een stuk goedkoper
• Er is geen sprake van verbranding
• Het is sociaal wenselijker

95% minder schadelijk

Het bijzondere bij het elektronisch roken is dat je aan je nicotinebehoefte kan voldoen, zonder daarbij geconfronteerd te worden met de schadelijke stoffen die bij een ‘ normale’ sigaret vrijkomen. Teer en koolmonoxide zijn gevaarlijke stoffen, waarvan je bij het e-roken blijft verschoond. Door het uitblijven van verbranding komen er bij het roken van een e-sigaret vele malen minder schadelijke stoffen je lichaam binnen. Een duidelijk voordeel ten opzichte van de schadelijke sigaret.

Een stuk goedkoper

Een ander voordeel van elektrisch roken is dat het een stuk voordeliger is dan het roken van shag of normale sigaretten. Een beetje elektrische sigaret kun je al voor 20 euro aanschaffen, terwijl de e-liquids al verkrijgbaar zijn vanaf drie euro. en dan te bedenken dat één flesje al gauw zo’n 7 dagen meegaat.

Geen verbranding

Iedereen weet dat je met het roken van sigaretten schadelijke stoffen binnenkrijgt die je gezondheid ondermijnen. Schadelijke verbrandingsgassen vernietigen je longblaasjes. De belangrijkste oorzaak van deze schadelijke manier van roken komt omdat er sprake is van verbranding. Bij elektronisch roken is daar totaal geen sprake van. Een elektrische sigaret produceert uitsluitend waterdamp.

Sociaal wenselijk

Nog een belangrijk aspect om bij stil te staan is de sociale wenselijkheid van het e-roken tegenover de ouderwetse manier van roken. De damp die je bij een elektronische sigaret uitademt is compleet geurloos. Het stinken naar sigarettenrook behoort daarmee tot de verleden tijd. En op heel veel plekken mag je wel een e-sigaret roken waar dat bij de normale sigaretten juist zeer ongewenst is. In sommige openbare ruimtes is het misschien verstandig om eerst even uit te zoeken of e-roken wenselijk is, zoals bijvoorbeeld op een vliegveld. Bovendien zijn sommige types e-sigaretten qua vormgeving nauwelijks te onderscheiden van een echte sigaret.

Omschrijving van een elektronische sigaret

Een elektronische sigaret kun je het beste omschrijven als een apparaat waarmee je elektronisch kunt roken. De variëteit in e-sigaretten is enorm. je hebt ze in allerlei soorten en maten en in verschillende prijsklassen. De kans dat er een geschikt model e-sigaret tussenzit die je bevalt is zeer waarschijnlijk. Soms zijn ze nauwelijks te onderscheiden van een echte sigaret. Wat het witte deel van een traditionele sigaret is, is bij de e-sigaret vaak de batterij. Voor het filter komt de clearomizer in de plaats, oftewel het gedeelte waar de e-liquid verdampt. Natuurlijk zijn er onderlinge verschillen bij de diverse modellen mogelijk.

Twee systemen

Bij elektrische sigaretten onderscheiden we twee systemen die op een andere manier damp produceren. De simpele cartomizer en de duurzame atomizer. De verschillende systemen werken net even anders, waarvan een korte samenvatting.

Cartomizer

Een cartomizer heeft de vorm van een filter met daarin een cartridge die met e-liquid is gevuld, welke verdampt kan worden. Elke cartridge kan maar één keer gebruikt worden. Na gebruik kun je de cartridges weggooien. De cartomizer bevat een vast verwarmingselement dat is ingebouwd, ook wel coil of gloeispiraal genoemd.

Clearomizer

Heb je een clearomizer met een coilsysteem, kun je het verwarmingselement in tegenstelling tot de cartomizer opnieuw gebruiken. In deze clearomizer zit een cartridge die je bij kunt vullen met een e-liquid naar keuze. De vervangbare coils zijn los verkrijgbaar en en kun je apart bijbestellen.

Verschillen

1. Een cartomizer bevat een wegwerptank met e-liquid, terwijl de clearomizer over een tank beschikt die bij te vullen is.
2. Een clearomizer heeft een hogere aanschafprijs dan een cartomizer.
3. Clearomizers produceren een betere damp en hebben meer smaak dan een cartomizer.
4. Een cartomizer dient veel sneller vervangen te worden.
5. Bij clearomizers heb je de mogelijkheid om e-liquids te mengen.

E-liquids

De vloeistof die in je e-sigaret verhit wordt en verdampt, noemen we de e-liquid. E-liquids komen voor in verschillende nicotinegehaltes. Daarnaast beschikken we over een ruim assortiment van verschillende smaken. Kijk bij de optieknop welke smaak jou het meeste aanspreekt.

Tot slot

Bij het overstappen naar het roken van e-sigaretten zul je merken dat je conditie verandert. Elektronisch roken tast in geen enkele zin het geur- of smaakvermogen aan en is een uitstekend middel om geleidelijk de nicotineverslaving af te bouwen.