stoppen met roken en elektronische sigaret

Twee jaar lang hebben Italiaanse onderzoekers een studie gevoerd naar de doeltreffendheid van het gebruik van elektronische sigaretten in het dagelijkse leven.

 

(Voor de volledigheid: Polosa R, Morjaria JB, Caponnetto P, Campagna D, Russo C, Alamo A, Amaradio M, Fisichella A.; gelinkt aan het centrum voor tabakspreventie en de universiteit van Catania)

In juli van dit jaar werden de resultaten van hun observationele studie online gepubliceerd. In het rapport staan verbluffende resultaten.

Voor de studie werden 40 patiënten die geen intentie hadden om te stoppen met roken, voorzien van elektronische sigaretten. Maar liefst 40% (16 patiënten) waren na een periode van 2 jaar volledig rookvrij of hadden hun rookgewoonte met meer dan de helft afgebouwd.

Dat zijn opvallende cijfers, zeker gezien het gaat over een groep patiënten die helemaal geen intentie had om te stoppen met roken. De patiënten kregen bij het begin van de studie een kit met elektronische sigaretten. Daarnaast kregen zij een voorraad cartridges voor een periode van zes maanden ter beschikking voor het geval ze geïnteresseerd waren en het gebruik van e-sigaretten wensten verder te zetten. Verder werden er tijdens deze studie geen interventies gedaan: er werd voor de patiënten geen begeleiding, geen bijkomende medicatie of gelijk welke vorm van ondersteuning voorzien.

Het eindresultaat dat werd gemeten exact 2 jaar na de start van het onderzoek gaf aan dat 40% van de rokers gestopt waren met roken of hun gebruik meer dan gehalveerd hadden. Liefst 12.5% van de rokers stopten volledig, 27.5% verminderde hun gebruik van gemiddeld 24 sigaretten per dag tot slechts 4 sigaretten per dag.

Het besluit van de studie is dan ook duidelijk: Elektronische sigaretten zijn een middel om een lange termijn verandering te bewerkstelligen in het rookgedrag van rokers die niet de bedoeling hebben om te stoppen met roken.

Deze positieve resultaten geven aan dat e-sigaretten zelfs rokers kunnen helpen die niet willen stoppen of die niet in staat zijn om met de bestaande oplossingen te stoppen met roken.

Ook al is de testgroep waarop dit onderzoek werd uitgevoerd relatief klein, feit is dat het voor degenen die beweren dat elektronische sigaretten geen efficiënt middel zijn om te stoppen met roken, moeilijker en moeilijker wordt om hun standpunt te blijven verdedigen.