Feiten en fabels: nitrosamine in e-liquid.

Er wordt wel gezegd dat de e-sigaret schadelijk is vanwege nitrosamine. Het zit niet in onze producten maar toch even een leuk weetje.
 

Nitrosamine zit in veel voedingsmiddelen en kan kankerverwekkend zijn. De FDA heeft eens nitrosamine gevonden in een e-liquid (2009) en deze bevinding wordt steeds opnieuw gebruikt als argument tegen e-roken. Als je het onderzoek echter goed leest, dan blijkt dat het gehalte aan nitrosamine dat is gevonden onder de kwantificeringsgrens ligt. Met andere woorden, men kon wel meten dat er nitrosamine in zat, maar dit was zo weinig dat men niet kon vaststellen hoeveel dit nu eigenlijk was.  In ieder geval minder dan 0,27 nanogram per milliliter. De FDA stelt ook dat bier 0,5 ng nitrosamine per liter bevat en dat dit 'veilig is om in te nemen".


Ter vergelijking:

Stel dat er 0,2 nanogram (ng) per milliliter in de geteste e-liguid zou hebben gezeten.

In een nicotinekauwgum zit 2,0 ng (10 x zoveel)

In een tabakssigaret zit 4500 ng (22.500 x zoveel)

Daarmee verder rekenend kun je stellen dat het gehalte aan nitrosamine wat je met één sigaret binnenkrijgt vergelijkbaar is met 22,5 liter van de geteste e-liquid. De gemiddelde e-roker gebruikt 1 tot 3 ml per dag. Uitgaande van 3 ml per dag, moet je als e-roker 20 jaar dampen om dezelfde hoeveelheid nitrosamine binnen te krijgen als wanneer je één sigaret rookt!

En dat te bedenken dat dit op slechts één klein onderzoek gebaseerd is  en er ook onderzoeken zijn waarbij specifieke samples geheel vrij van nitrosamine zijn (bijv.http://www.stelda.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=106:eliquids-vrij-van-nitrosamines&catid=36:onderzoek&Itemid=143).

Ter afsluiting een overzichtje van de onderzoeken op het gebied van de veiligheid van liquids voor e-roken: http://www.stelda.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=81:onderzoek-elektronische-sigaretten&catid=34:gezondheidszaken&Itemid=142