E- sigaret niet gevaarlijker dan een goede kop koffie

OUDEWATER, 20140402 -- Uit recent onderzoek, uitgevoerd door University Catania, Italy en University Louisville, USA blijkt dat het gebruik van enkel nicotine in geringe mate niet schadelijker is dan het drinken van cafeïne koffie.

 
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van een e-sigaret. Onderzoeken bevestigen dat het roken van een e-sigaret niet zo schadelijk is als men ons doet geloven. dampwinkeltje.nl (e-sigaret) heeft een aantal onderzoeken naast elkaar gelegd waaruit blijkt dat de e-sigaret nog altijd vele male gezonder is dan een gewone sigaret. Ondanks dat er een kleine hoeveelheid nicotine in een e-sigaret zit, betekent dit niet dat het ook gelijk schadelijk voor ons is. Tenminste het is net zo schadelijk als het drinken van koffie met cafeïne erin.

 
Naast dat nicotine een bestandsdeel is van de vloeistof van een e-sigaret bestaat de vloeistof nog uit twee andere delen, namelijk “Propyleen glycol” en geur- en smaakstoffen. Dit laatste bestandsdeel zit in ieder voedingsproduct. Propyleen glycon is door de FDA ( Food and Drug Administration) op de lijst van substanties die algemeen erkend zijn als veilig (GRAS) geplaatst. Propyleen glycol wordt in veel voedingsmiddelen en farmaceutisch producten gebruikt. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is de stof al terug te vinden in astma inhalatoren. Er zijn geen nadelige gevolgen gevonden met betrekking tot de gezondheid van mensen die een astma inhalator gebruiken.

 
In het algemeen kan men dus stellen, dat deze drie bestandsdelen veilig zijn en niet schadelijk zijn voor de gezondheid op de lange termijn in tegenstelling tot tabaksrook.

 
De vraag is dus eigenlijk, waarom worden onderzoeken naar de schadelijkheid van de e-sigaret zo onderbelicht en wordt het Europese parlement ertoe gedwongen de elektronische sigaretten van de markt te halen? Daarnaast zijn de resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door de Europese Commissie, anders dan van alle andere wetenschappelijke onderzoeken. Ook hier heerst de vraag; waar komt dit verschil vandaan?

 
Het antwoord hierop kwam onlangs in de Belgische krant “De morgen”.
Twee van de zes experts die het recente advies van de Hoge Gezondheidsraad over de elektronische sigaret, kortweg e-sigaret, hebben opgesteld, worden betaald door farmaceutische bedrijven die nicotinevervangers of medicijnen tegen longkanker verkopen. Het Franstalige weekblad “Marianne” geeft aan dat een derde expert een voormalige consultant van tabaksproducent Philip Morris is.  


Bron: acvoda De morgen.