Gezondheidsexperts e-sigaret kregen geld van farmabedrijven.

Twee van de zes experts die het recente advies van de Hoge Gezondheidsraad over de elektronische sigaret, kortweg e-sigaret, hebben opgesteld, worden betaald door farmabedrijven die nicotinevervangers of medicijnen tegen longkanker verkopen. Een derde expert is een voormalige consultant van tabaksproducent Philip Morris. Dat schrijft het Franstalige weekblad Marianne.

    • © photo news.
      Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx
 

De Hoge Gezondheidsraad was op 11 december erg kritisch voor de elektronische sigaret. In haar advies aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) stond dat er "nood is aan wetenschappelijk onderzoek en bewijzen voor het nut als rookstopmiddel".  De raad gaf het advies om e-sigaretten met nicotine enkel via apotheken te laten verkopen. De huidige berichtgeving over de e-sigaret noemde de raad "vaak verwarrend en onvolledig". "De Raad acht enige terughoudendheid geboden bij het algemeen beschikbaar maken van de e-sigaret", zo klonk het nog.


De Belgische editie van het Franse weekblad Marianne onthult nu dat Dr. Vincent Lustygier van het universitaire Brugman ziekenhuis meewerkte aan dit advies. De man werkte voor de farmabedrijven Janssen in 2011 en Eli Lilly in 2010 en 2011. Janssen brengt de nicotinepleisters Nicorette op de markt en Eli Lilly verkoopt medicijnen tegen longkanker die - volgens een Franse tabaksexpert - vijftig keer winstgevender zijn dan de anti-tabaksmimddelen. Beide bedrijven hebben dus, volgens Marianne, geen belang bij het verspreiden van de e-sigaret.

Een andere expert die in het artikel genoemd wordt is dr. Kristiaan Nackaerts, pneumoloog aan de KU Leuven. Hij werkt voor farmabedrijf Pfizer en deed verschillende onderzoeken in verband met het tabakssubstituut Champix voor Pfizer en het tabakssubstituut dianicline voor Sanofi-Aventis. Daarnaast deed Nackaerts ook een drietal onderzoeken in verband met longkanker voor Eli Lilly sinds 2006.


Toch vindt Sandrine Everaert, kwaliteitsbewaker bij de Hoge Gezondheidsraad - volgens Marianne - niet dat er sprake is van een belangenconflict bij de experts. 


Tot slot is er nog Michel Fondu, gelieerd aan de Franstalige universiteit van Brussel (ULB), die overigens al sinds sinds 1977 in de Hoge Gezondheidsraad zetelt: zijn onderzoeksinstituut kreeg volgens Marianne financiële steun van tabaksproducent Philip Morris.

bron:http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1762582/2013/12/22/Gezondheidsexperts-e-sigaret-kregen-geld-van-farmabedrijven.dhtml